10 megosztás

Jövőre is csökkenhet a devizaadósság – Varga Mihály bejelentése – Videó

A Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ ismertette Magyarország 2021-es évre szóló finanszírozási tervét. A központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a minisztérium Youtube-csatornáján.

A célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság elérése, a magánszemélyek, a lakosság kezében lévő állampapír-állomány növelése legalább 1 000 milliárd forinttal, egy államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, valamint egy új, 30 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása.

 

Az Államadósság Kezelő Központnak továbbra is stratégiai célja, hogy a devizaadósság részarányát alacsonyan tartsa, legfeljebb a teljes adósság 10-20 százaléka közötti sávban. 2021-ben nem lesz szükség devizakötvény-kibocsátásra a 2020. novemberében végrehajtott előfinanszírozásnak köszönhetően, amelyet a 2021-ben lejáró devizakötvények törlesztésére használhat fel az Államadósság Kezelő Központ. A jövő évi tervezett deviza projekthitelek, az adósságkezelési célú devizaadósság-kibocsátás, illetve a magasabb kamatozású devizakötvények esetleges visszavásárlása hatására 2021-ben is csökkenhet a devizaadósság aránya.

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás