10 megosztás

Elindult Magyarországon a lakosság beoltása a COVID-19 ellen

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, Dr. Szlávik János adta be Magyarországon az első koronavírus elleni védőoltást.

Az egyik első beoltott orvos, Dr. Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa az M1 közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: régen várta, hogy megkaphassa a védőoltást, hogy biztonságban, nyugodtan tudjon tovább dolgozni.

Szlávik János kiemelte: számos eredmény igazolja, hogy a most használt Pfizer-típusú vakcina biztonságos. Mellékhatásai azok lehetnek, amelyek a korábban megismert oltásoknál is: enyhe bőrpír, az oltás helyén kisebb fájdalom, izomláz, kisebb hóemelkedés. Azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt.

A Reuters hírügynökség arról adott hírt, hogy Magyarország előnyre tett szert a vakcinaversenyben, beelőzte az EU-tagországokat, amikor a mai napon megkezdte a lakosság védőoltását a Covid-19 ellen, egy nappal azelőtt, hogy Franciaországban és Németországban beindítja oltási programját. A járványveszélynek legjobban kitett fővárosi kórházak egészségügyi személyzetének oltása kezdődhet meg elsőként, miután megkapta az ország az első, 4875 ember oltásához elegendő méretű szállítmányt – idézték a  magyar állami hírügynökség beszámolójából.

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás