10 megosztás

Tömegzavargás az USA-ban – Tüntetők rohamozták meg a törvényhozás épületét, a capitoliumot

Súlyos tömegzavargás helyszíne volt Washingtonban a  Capitolium, az amerikai törvényhozás épülete. Republikánus tüntetők törtek be az épületbe, hogy megakadályozzák a véleményük szerint csalással született választási eredmények hitelesítését. 

Az események előzménye: Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök január 6-án, szerdán Washingtonban az összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson, ezért felszólította Mike Pence alelnököt, hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. Pence nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

Eztán követően rohamozta meg számos tüntető a Capitoliumot, miközben zajlott a képviselőház és a szenátus ülése, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok által az elnökjelöltekre leadott szavazatokat. A tüntetők áttörték a kordonokat, így bejutottak a kongresszusi ülés helyszínére is az épületen belül több emeletre.  Az erőszakos behatolás során egy tüntető nőt mellbe lőttek, aki életét vesztette, egy férfi kilenc métert zuhant, miközben felmászott az épület oldalára, kritikus állapotban van; több súlyos sérült is van. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak. A tömeges zavargás, az ostrom alatt a képviselők elbarikádozva az ülésteremben rettegtek, miközben a biztonsági őrök kivont fegyverrel készültek a tüntetők betörésére. A házelnök Nancy Pelosi a nemzeti gárda bevetését kérte. Joe Biden frissen megválasztott elnök szerint soha nem látott támadás alatt van az amerikai demokrácia; a tüntetőket arra szólította fel, hogy vonuljanak vissza, Donald Trumptól pedig követelte, hogy azonnal jelenjen meg az országos televízióban, és vessen véget az ostromnak, mivel véleménye szerint arról ő tehet, hiszen sokezres tömegrendezvényen továbbra is a választások elcsalásáról beszélt. A biztonsági erők és a rendőri erősítés könnygázzal és más kényszerítőeszközökkel szorították ki az épületből és annak közeléből a tüntetőket. A hatóságok legalább 13 embert letartóztattak.

Nyilvánosan elsőként Joe Biden üzent egy nyilvánosságra hozott videóban, közölve, hogy ez az amerikai demokrácia sötét pillanata. Donald Trump később adott ki nyilvános videóközleményt, amelyben elmondta, megérti a tüntetők fájdalmát, de kéri őket, hogy békésen térjenek haza.

A szétoszlatott tömegtüntetés után több tüntető is nyilatkozott a sajtónak. Elmondták: a demokrácia nevében tüntettek, meggyőződésük, hogy súlyos választási csalások történtek és a kongresszusnak nem lenne szabad kihirdetnie a csalással született eredményeket, hanem jelentősebb kivizsgálásokat kellene tartani.

Csaknem négyórányi zűrzavar után nyilvánították biztonságosnak az amerikai törvényhozás ostrom alá vett épületét. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kényszerszünet után a kongresszus folytatja az elektori szavazatok hitelesítését és kihirdetését.

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás