10 megosztás
Címkék:

A koronavírus-járvány harmadik hullámában járunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos a közmédiának nyilatkozva elmondta: a korábbi időszak napi ezres esetszáma rövid idő alatt duplájára nőtt, most szombaton pedig már 2912 új pozitív esete regisztráltak. Emiatt tartani lehet a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhatna az egészségügyi intézményekre.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: ezért állították be újra a szűrőbuszokat, hogy minél gyorsabban végezhessék el a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat egy-egy gyanús megbetegedés esetében. Szakemberek szerint a járvány fokozódásának oka az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése lehet. A brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon 322 esetet detektáltak – mondta. Kiemelte: a brit mutánsnál a szakemberek szerint az oltóanyagok hatásosak, a brazil és a dél-afrikai változatoknál azonban erről nincs még elég tapasztalat.

Müller Cecília tájékoztatása szerint a jövő héten sok ember oltására nyílik lehetőség. Kéri az embereket, ha a háziorvosuk keresi őket emiatt, menjenek el beoltani magukat. Magyarországon már ötféle védőoltással élhet a lakosság, amelyek közül mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú. A nyugati vakcinák mellett mindkét keletit, az orosz és a kínait is sok millió ember megkapta – tette hozzá a tisztifőorvos.

Az újonnan engedélyezett kínai Sinopharm-vakcinából a háziorvosok átlagosan 55 védőoltást kapnak, a mennyiség a praxis összetételétől függ. Ez a védőoltás elölt, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki. – Mondta az országos tisztifőorvos, majd még hozzáfűzte: A magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, hiszen azon túl, hogy így az immunválasz erőteljesebb és akár hosszabban tartó lehet, ha változik a vírus, ez a technológia akkor is nagyobb mozgásteret enged, mert akár néhány hónap alatt adaptálják az oltóanyagot egy új variánsra.

Forrás: MTI

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás


Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments