10 megosztás

Újabb korlátozásokra lesz szükség, ha nem tudjuk tartani a számokat – Kormányközlemény

Nagyrészt rajtunk múlik, hogy szükség lesz-e újabb korlátozásokra a koronavírus járvány harmadik hulláma miatt. Ha betartunk minden szabályt, akkor talán elkerülhetjük a zárást, a lépcsőzetes nyitásra csak a már védetté vált emberek esetében lehet esély – összegezte a járványhelyzetet Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a portálunknak adott interjúban.

Most nem lehet nyitni, inkább korlátozó intézkedésekre lenne szükség abban az esetben, ha nem tudjuk kordában tartani a számokat. De ez nagyrészt rajtunk múlik, tartsuk be azokat a szabályokat, amelyek már 2020 november óta gyakorlatilag meghatározzák a mindennapjainkat – hívta fel a figyelmet az orvos szakember. Ha erre képesek vagyunk, és betartjuk az összes szabályozást, amely arra szolgál, hogy a vírusfertőzés lehetőségét kizárja, akkor talán nem lesz szükség újabb zárásra. 

Merkely Béla jelenleg semmi esélyét nem látja annak, hogy nyissunk, az egyetlen lehetőség az úgynevezett lépcsőzetes nyitásra van, hogy azok kapjanak nagyobb mozgási lehetőséget, akik már be vannak oltva, illetve akik hat hónapon belül átestek a koronavírus valamilyen tünetegyüttesével rendelkező fertőzésen. – Ebben az esetben némi mobilitás megindul a társadalomban, és valamelyest mindenképpen ösztökéli azokat a honfitársainkat, akik még gondolkodnak azon, hogy beoltassák magukat, vagy sem – fűzte hozzá a rektor. 

– Ez természetesen nem egy öncélú rendelkezés. Az a célja, hogy megvédje valamennyi magyar állampolgárt a fertőzés esélyétől, sőt attól, hogy a járvány tovább terjedjen, még több áldozatot szedjen, hiszen látjuk, hogy a koronavírus semmit nem veszített az erejéből – figyelmeztetett Merkely Béla. 

 

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás