10 megosztás

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék

Nagy indexnyereséggel zártak hétfőn az európai tőzsdék a gazdasági fellendülés megindulásának a reményében. A befektetői hangulatot az oltások bővülő terítésével párhuzamosan egyre biztatóbbnak tűnő növekedési kilátások, valamint az intenzív állami növekedésösztönző intézkedések javítják.

Világszerte lelkesen üdvözölték az értékpapírpiacok a hét végén elfogadott amerikai gazdaságösztönző csomagot is, ami már Ázsiában pozitív lendületet adott hétfőn a nemzetközi értékpapírpiacoknak. Mindemellett márciusban a vártnál jobban alakult, tavaly február óta a legmagasabb szintre emelkedett a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői bizalmi indexe. Kínában pedig a vártnál nagyobb mértékben, több mint 150 százalékkal nőtt az export februárban az előző évihez képest.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,18 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 2,21 százalékos nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,55 százalékkal emelkedett. Londonban 1,31 százalékkal három heti csúcsra erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,36 százalékos nyereséggel zárt. A CAC-40 Párizsban 2,08 százalékos, több mint egy éve a legnagyobb nyereséggel zárt. Milánóban 3,08 százalékkal, Madridban 1,92 százalékkal zárt magasabban hétfőn a tőzsdeindex.

A befektetők leginkább a hagyományos ipari ágazatok részvényei iránt érdeklődtek, az autóipari részvények például többnyire 1,0 százalékot meghaladó nyereségre tettek szert a hétfői kereskedésben.

Az olaj ára lefelé korrigált. A Brent ára tavaly január óta első alkalommal állt 71 dollár felett, a WTI ára pedig megközelítette a 68 dollárt, ahol 2018 októberében járt legutóbb. Az olaj árának az OPEC+ változatlanul hagyott termeléskorlátozása nyújt erős támogatást. Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 1,01 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 68,66 dolláron, a WTI ára pedig 0,98 százalékkal 65,44 dollárra csökkent.

A dollár-index három havi csúcs közelében, az euró három havi mélypontnál jár 1,19 dollár alatt, az arany ára pedig kilenc havi mélypont közelében ingadozik. A dollár-index 0,38 százalékkal 92,33 pontra emelkedett, az eurót 0,51 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1856 dolláron, az arany spot ára 1,17 százalékkal csökkent 1680,00 dollárra unciánként.

Forrás: MTI

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás