10 megosztás

320 ezer embert véd az adóügyi segítség – Adta hírül a kormány

Az intézkedés három elemből áll.

A kijárási korlátozásokkal érintett ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokat, munkavállalókat három adóügyi eszközzel segítjük. Egyrészt a munkáltatói adómentességgel, másrészt a katások adó alóli mentesítésével és harmadrészt az egyéni és társas vállalkozók szociális hozzájárulási adómentességével.

Márciusra 120 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetni a katát, így például a fodrászok, a kozmetikusok mellett mentesülnek a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is. A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásnak 2021 márciusára nem kell megfizetnie az adót. A mentességet a vállalkozóknak nem is kell kérni, ezt az adóhivatal automatikusan kezeli.

A márciusi adómentesség nemcsak a vendéglátásban, turizmusban és a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek jár, arra a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is számíthatnak.

A zárással érintett egyéni és társas vállalkozóknak nagy könnyebbséget jelent, hogy 2021 márciusára nem kell saját maguk után szociális hozzájárulási adót fizetni sem.

A járvány sújtotta ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokat az adóügyi mentességek mellett a bértámogatási program is segíti. Az állam a támogatott munkavállaló bérének felét téríti meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás