10 megosztás

Állatkínzás és állatbarátság

Az állatkínzás és ellentéte, az állatbarátság ősi ösztönökből ered.

Primitív társadalmakban ma is ismert jelenség, hogy a gyerekek számára az állatkínzás egyenesen kötelező, hiszen így tanulják meg kicsiben a vadászatot és a veszélyes állatoktól való védelmet. Felnőtteknél viszont az állatkínzás bűnnek számít, sőt egyfajta gyerekes perverziónak: a felnőtt megöli az állatot önvédelem vagy étkezés céljából, abszurdum lenne játszania az állattal. Az állat felhasználása racionális kell, hogy legyen, a gyerek esetében racionális a felkészülés a vadászatra, de egy felnőttnél ugyanez értelmetlen.

Ezek a társadalmak ezüst vagy bronz társadalmak, melyekben a irracionális állatölés vagy állatnak fájdalom okozás szentségtörés.

Az egyes társadalom típusok:

  • arany: itt nincs állat elleni erőszak, hiszen az emberek vegetáriánusok, lásd a Biblia szerint ez az özönvíz előtti időszak,
  • ezüst: a szellem uralja a társadalmat, azaz a papi kaszt, mely tudásfölénye révén tartja a többieket uralma alatt,
  • bronz: az erő uralja a társadalmat, azaz a harcosok, akik nyers erővel tartják a társadalmat békében,
  • vas: a pénz uralja a társadalmat, azaz a gazdagok pénzügyi függőséggel igaznak le mindenki mást.

A vastársadalom a legkétszínűbb a téma szempontjából. Egyrészt szisztematikus állatkínzást alkalmaz, mert a nagyipari állattartás pontosan ez (gondoljunk egy átlag csirkeüzemre), másrészt szinte emberi jogokat követel egyes kiemelt állatoknak, s tiltani próbál teljesen nemes, legitím ezüst- és bronzkori szokásokat, mind a vadászat, a disznóvágás, stb.

A vadászat pontosan a racionális állatkínzás egyik maradványa. Ahogy az indkolatlan háziállat tartás is az, csak a másik oldalon.

Ma egy átlag macska se látja el eredeti feladatát, nem véd a rágcsálók ellen, csak üldögél a lakásban, szinte az egész napot alvással eltöltve. Teljesen felesleges lény, mégis százmilliók tartanak macskát.

De ugyanez a kutya is. A mai átlagkutya szimpla dísz, nem lát el semmilyen hasznos szerepet, egyszerűen csak emlék a múltból. S talán még több embernek van kutyája.

A múltbéli ősi emlék jelen van mindenkiben, még kifejezetten ultraliberális, modernista emberek is vannak a háziállattartók között.

Én magam 6 darab háziállattal rendelkezem: van 2 papagájom, 2 kutyám (fekete és fehér), s 2 macskám (fekete és fehér).

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás