10 megosztás

A tökmag

A napraforgómag – leánykori nevén: szotyola – értelmiségi változata a tökmag.

Egyrészt, kevesebb a szemét, mert a mag nagy része simán ehető. Emellett kisebb az étkezéskor igénybeveendő szájmunka.

Másrészt, az elitista pisztáciához képest rendkívül olcsó és igénytelen. Nem hívalkodó.

Azt mondanám, a tökmag az arany középút. Kulturálisan a felsőbb rétegekhez tör, de minden egyébben az alsóbb osztályokhoz.

Amitől mindenképpen óvakodni érdemes, az a tökmag fogyasztóbarát, hámozott verziója. Ezt egyedül habzsolni lehet, ami ellentétes a normál tökmagevés hagyományával. A hámozott tökmag olyan, mint a csoportszex: pillanatélmény, mely azonban nagyon űrt hagy maga után, mit amit betöltött.

A hámozott tökmag tulajdonképpen nem más mint zacskóba töltött liberalizmus.

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás