10 megosztás

2 és fél millió beoltott után nyitjuk az óvodákat, iskolákat – Kormányzati tájékoztatás

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a heti Kormányinfón.

Ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, az általános és a középiskolák. A pedagógusokat a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen, önkéntes alapon, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak minél többen a koronavírus elleni vakcinára.

Gulyás Gergely szerint egészségügyi ellátórendszerünk nem csak a tárgyi, hanem a személyi feltételeket tekintve is felkészült arra, hogy a jelenleginél magasabb járványügyi adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani, s most is köszönetet mondott a megfeszített munkát végző orvosoknak, ápolóknak.

1678 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van szabadon, a kórházakban rendelkezésre álló szabad ágykapacitás pedig 10 441. Arra is vannak terveink, hogy bővítsük a kapacitásokat, bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra, illetve a rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában.

650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, őket az országos tisztifőorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket. Az idősotthonokban – ahol az oltások az első körben megtörténtek – már 1 százalék alá csökkent a megbetegedések aránya. Tehát ha beoltják a legidősebbeket, akkor minimálisra csökken annak veszélye, hogy elkapják a fertőzést.

Az uniós vakcinaszállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek, de áprilisban mégis minden korábbinál több vakcina fog az ország rendelkezésére állni, mert mind Kínából, mind Oroszországból a szállítások folyamatosak. Az Európai Unió felől akadozó vakcinaszállítmányok esetén is azt reméljük, hogy a következő hónapban a korábbiaknál biztosabban és nagyobb számban fognak megérkezni.

Az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna. Gulyás Gergely úgy vélte, olyan nyitási tervet kell kidolgozni az oltási számok függvényében, amely világos perspektívát ad.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás