10 megosztás

Szovjet farmer

A szovjet rendszer legnagyobb divatellensége a farmernadrág volt. Az ok ismeretlen, valaki kitalálhatta, hogy a farmernadrág a nyugat jelképe.

Viszont a ruhadarab népszerűségét éppen a rendszer növelte. Azzal, hogy nyíltan sose lett betiltva, csak használata volt korlátozva. Pl. munkahelyeken, s különösen iskolákban a legtiltottabb ruhadarabnak számított.

Aztán az is tényező lett, hogy kapható lett a szovjet Berjozka-üözlethálózatban (ezek valutás boltok voltak). Ami pedig ott kapható volt, az automatikusan népszerű volt.

Amikor 1980-1985 között orosz iskolába jártam, reggelente mindig ügyelt egy tanár a bejáratnál, aki figyelte az öltözéket, nehogy valaki farmerben próbáljon bemenni.

Az eredmény az lett: szabadidőben mindenki igyekezett farmerben lenni. Többet között a magyar farmer rendkívül népszerű volt. Amikor pedig a Szovjetúnió megszünésekor, 1992-ben el lett törölve minden dresszkód az orosz iskolarendszerben, hirtelen a farmer lett a nemhivatalos iskolai egyenruha: egyszerűen olyan sokan viselték, hogy szinte egyenruha lett.

A farmer hatása akkora lett, hogy semmilyen más divat sokáig nem hatott az ex-szovjet térségre.

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás