10 megosztás

Minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére – Kormányhír

A kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek, az egészségügyi óvintézkedések betartásával.

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. Az Oktatási Hivatal már közzétette honlapján, hogy egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítunk -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 121 tárgyból 67 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322216-an pedig középszinten.

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma.

Idén május 3. és 25. között lesznek az írásbeli vizsgák, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd. Május 3-án magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. Másnap matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.

Május 5-én történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Május 6-án tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartjuk kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Az írásbeli vizsgák alól jogszabályok alapján felmentett tanulók szintén szóbeli vizsgát tesznek, ahogy azok is, akik a középszintű érettségi vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt érnek el. Számukra ez javítási lehetőséget jelent.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás