10 megosztás

3 nemzedéknyi idő

Társadalompszichológiai ténye: 3 nemzedéknyi idő kell egy társadalom kicseréléhez.

Még ma is így van ez, amikor az emberek hosszabb ideig élnek. Az unoka a nagyszüleit még ismeri, a dédszüleit már szinte soha, s ha mégis, nem érti dédszüleit.

Ügyesen irányítva bármi megtehető, ha szisztematikusan dolgozunk 3 nemzedéken keresztül, ez 60-90 év.

Mondjuk gondoljunk a skandináv népekre, aki egy évszázad alatt büszke keresztényekből nyíltan buzik és toleráns pedofilek lettek, akiken már csak az azonnali elgázosítás segíthetne. Vagy a németekre, akik harcias, agresszív népből az árnyékuktól is illedelmesen elnézést kérő, lumpenek előtt térdepelő szemétsereglet lettek.

Valójában ennyi idő elég a nemzetiség megváltoztatására is. A kitántorgott magyarok gyerekei még kettős identitásúak, az unokák már csak “származásúak”, esetleg emlékeznek valami furcsa ételre, amit a nagymama készített, a dédunoka viszont már semmit se tud.

Hogyan történt a változás? Hatalommal, a médiákban és az oktatással.

A hatalom pedig használható jóra és rosszra is.

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás