10 megosztás

Pünkösd utánra várják az ötmilliomodik beoltottat – Kormányhír

A pünkösd utáni héten érheti el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány jövő héten a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal, hangzott el a Kormányinfón.

A védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak. Minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Mivel nemcsak nyugati, hanem keleti vakcinákkal is oltanak, Magyarország másfél-két hónapos előnyben van a többi európai országhoz képest. Június elejére, közepére azok is megkaphatják az oltást, akik csak nyugati vakcinát fogadnak el. Már ötmillióan regisztráltak oltásra, továbbá 260 ezren – egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, a rendvédelmi szervek dolgozói – regisztráció nélkül megkapták az oltást. Azzal, hogy Magyarországon lassan az 56 százalékát beoltják a 18 év felettieknek, az ország a legjobbak közé tartozik. Az oltásokkal a társadalmi védettség jelentősen nő, csökken a halálozások és a fertőzöttek száma, de az intézkedések enyhítéséig, az ötmillió beoltott elérésig a jelenleg érvényben lévő szabályokat be kell tartani.

Az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.

Elkészült a védettségi applikáció, hamarosan élesítik is. Az applikáció az eeszt-ből szerzett adatok alapján QR-kód segítségével láthatóvá teszi a koronavírus elleni védettséget: az oltott nevét, a taj-számot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát – magyarázta.

Csütörtöktől keddig tart a regisztrált 16-18 évesek oltása; 96 ezren regisztráltak ebből a korosztályból. A megmaradt 144 ezer Pfizer-vakcinát is beadják időpontfoglalás alapján. Azok kapnak az időpontfoglaláshoz sms-t, akik a legrégebben várakoznak a regisztráltak közül.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás