10 megosztás

A 2022-es az újraindítás költségvetése lesz – Adta hírül a kormány

Az Országgyűlés elkezdte a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tárgyalását. Középpontjában a gazdaság-újraindítási akcióterv áll, amely a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja.

Varga Mihály expozéjában elmondta, az akcióterv végrehajtása lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni. A költségvetés eszközeit is felhasználjuk, hogy mindenki, aki elveszítette a munkahelyét, vissza tudja szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, továbbá minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia az üzletét, újra tudja indítani, illetve lehetőség szerint tovább tudja fejleszteni.

Első helyen a magyar emberek érdekei

Értékalapú politikánk alappillérei a járvány során is változatlanok maradtak:
– munkaalapú társadalmat építünk,
– Magyarország jövőbeni gazdasági pozícióit a teljesítmény emelésével – a beruházások, az innováció és a területileg is kiegyensúlyozott növekedés – támogatásával kívánjuk elérni,
– kiemelt figyelmet fordítunk a családok megerősítésére, az időskorúak megbecsülésére és a gyermeknevelés támogatására,
– minden körülmények között a magyar emberek érdekeit tesszük az első helyre.

A családok és a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtő beruházások megvalósítása, valamint az egészségügy és a felsőoktatás fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy lendületet adjanak a gazdaságnak. A cél az, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legsikeresebb országa közé tartozzon.

Megszorítás helyett támogatás és adócsökkentés

Politikánk alapja, hogy a válságot továbbra sem megszorításokkal, hanem a támogatások növelésével és adócsökkentésekkel kezeljük, a költségvetési hiányt és az államadósságot pedig ismét csökkenő pályára állítjuk.

A 2022-es költségvetés szerkezetét tekintve, a javaslat megőrzi az idei büdzsé két alappillérét: az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapban mintegy 3600 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi, valamint – ha még szükséges – a járványügyi kiadásokra. Ezen túl a gazdaság-újraindítási akcióterv a GDP 13 százalékát kitevő összeget, 7308 milliárd forintot tartalmaz.

A jövő évi büdzsében – a korábbi költségvetéseinkhez hasonlóan – szinte minden terület több forrással gazdálkodhat, mint egy évvel korábban.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás