10 megosztás

Módosult az idei költségvetés – Kormányzati tájékoztatás

Az Országgyűlés elfogadta a 2021-es költségvetés módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak.

A 2021-es büdzsé tavaly nyári elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében, ezért a költségvetési törvény módosítása minden szempontból indokolt volt.

A gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra módosul. Ezzel biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A módosítás 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az egészségügy további fejlesztése, a családok támogatása és a gazdaság újraindítását segítő adókönnyítések mellett a költségvetés módosítása az önkormányzatoknak is többletforrást jelent. Az eredetileg elfogadott 865 milliárd forinthoz képest 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzatok idén.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás