10 megosztás

Teljes lesz az utazási szabadság – Tudatta a kormány

A magyar védettségi igazolványt már 11 országban fogadják el.

A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig. A magyar igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban – tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is. Az uniós szabályozás egyébként ennél később, július 1-jén lép hatályba.

A magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli zöld zónába sorolta Magyarországot. Biztosak vagyunk abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani.

Az uniós szabályok szerint kötelező elismerni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat, és a tagállamok dönthetnek más vakcinák elismeréséről is. Azok az országok, amelyekkel Magyarország már megállapodást kötött, minden Magyarországon elismert oltóanyagot el fognak fogadni, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert Sinopharmot, valamint a Szputnyik V-t is.

Ennek alapján Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság az EU-n belül szinte teljes lesz, hacsak az egyes országokban a fertőzöttségi helyzet és a magyarnál alacsonyabb oltottsági szint nem ad okot a határátlépések korlátozására július 1-jét követően is.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás