10 megosztás

Magyarországon oltásbiztonság van – Kormányzati tájékoztatás

Hazánk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol nem vakcinahiány van, hanem vakcinabőség. Több oltóanyagunk van, mint amennyien jelentkeznek oltásra.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta, a teljes magyar népesség 54 százaléka már megkapta az első oltást, 38 százaléka pedig a másodikat is. Időt, szabadságot és pénzt nyerünk azzal, hogy az oltási program jól sikerült. Mindenkit, aki hozzájárult ehhez, köszönet illet.

Az év végéig közel 17 millió adag nyugati vakcina érkezik még Magyarországra. Így egy esetleges következő járványhullám esetén, vagy ha kiderülne, hogy a beadott vakcinák mégsem nyújtanak védettséget egy évig vagy kilenc hónapig, hanem csak rövidebb ideig, akkor is be tudnak kétszer oltani mindenkit, aki jelentkezik.

Nem észszerű fenntartani továbbra is a jelenleg működő, ugyanakkor az orvosokat és kórházakat rendkívül megterhelő oltási rendszert, ezért hamarosan átállunk a tömegesről a készenléti oltásra. Néhány oltóhelyet tartunk majd fenn, aki oltást akar, az ott kapja meg. Ezért fontos, hogy aki eddig nem tette meg, az regisztráljon, ugyanis még gyorsan hozzájuthat az oltáshoz. Eddig az állam felelőssége volt, ahogy az oltási program jól sikerüljön, de most már csak az egyéni felelősségen múlik, hogy ki, mikor oltatja be magát.

A magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az európai zöld kártya kiváltására

Magyarország folytatja a kétoldalú megállapodások megkötését, mert nem tudható, hogy az európai oltási igazolvány – amelynek hatályát július 1-jétől állapították meg – működik-e vagy sem.

Mivel még nincs közös európai uniós szabályozás, az egyes tagállamoknak nemzeti alapon kellett gondoskodniuk a saját védettségük és utazási szabadságuk igazolásáról. A Belügyminisztérium június 15-ig elvégzi azt a fejlesztést, aminek köszönhetően a magyar védettségi igazolvány digitális változatán az is látható lesz majd, hogy mikor adták be a második oltást, és milyen vakcinával. Ezzel a magyar igazolvány szinkronban lesz a későbbi európai uniós zöld kártyával.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás