10 megosztás

A munkaerőpiac túljutott a válságon – Kormányközlemény

Túljutott a válságon a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatás elérte a járvány előtti szintet, és még idén további jelentős bővülést érhet el.

A munkaerőpiac élénkülését mutatja, hogy ma már több mint 4,5 millióan dolgoznak, az előző hónaphoz képest 47 ezerrel többen. A munkahelyvédelmi intézkedések 1,6 millió ember megélhetését segítették megtartani vagy megteremteni.

A 72,3 százalékos foglalkoztatási ráta fél százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti, és már most kevesebb a munkanélküli, mint a járvány előtti utolsó hónapban. Magyarországon a hatodik legalacsonyabb a munkanélküliség az unióban, 2021 első negyedévében a tagállamok közül itt bővült leginkább a foglalkoztatás.

A foglalkoztatás szerkezetében kedvező változást jelez, hogy mind a közfoglalkoztatottak, mind a külföldön dolgozók száma csökkent, és közben a tudásalapú ágazatokban nőtt leginkább a munkavállalók száma, főképp tudományos, műszaki, építőipari területen.

A kedvező adatok a válságkezelő programoknak köszönhetők. Egyedül a bértámogatás az elmúlt hónapban több mint 15 ezer munkavállalónak segített elhelyezkedni. Célunk továbbra is az, hogy mindenkinek legyen munkalehetősége, aki tud dolgozni.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás