10 megosztás

Az ember a magas várban

Mondtam már, hogy amolyan sci-fi rajongó vagyok. Nagyon sokat olvastam e tematikában, s szinte minden ilyen filmet megnézek, legalábbis elkezdem a nézést, mert ha iszonyatosan rossz, akkor abbahagyom, lásd Mátrix 2. és 3 része.

Philip K. Dick eleve az egyik kedvencem, így nyilván a belőle készült filmeket is láttam, többet között a 40-részes Az ember a magas várban sorozatot.

Nem mondom el a sorozatot, a lényeg itt, hogy a 30. részben a náci hatalom megsemmisíti az amerikai történelem legfontosabb műemlékeit, többek köztt felrobbantja a Szabadság-szobrot New Yorkban, miközben zeng az Európai Unió himnusza! Aztán az esemény miatt fellelkesült náci fiatalság szétszéled az utcákon, majd tör-zúz, többek között könyvtárat gyújt fel.

Eszembe ötlött: még jó, hogy a sorozat 2019-ben be lett fejezve, mert egy évvel később már lecsapott volna rá a cenzúra. 2020-ben ugyanis mindez a legbutább néző számára is a néger rasszista BLM-mozgalom kemény kritikájának tűnt volna.

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás