10 megosztás

Már többen dolgoznak, mint a járvány előtt – Kormányzati tájékoztatás

A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most: már 4,7 millió a foglalkoztattak száma.

Európában a veszélyhelyzet okozta gazdasági krízisben két út volt: az egyik, hogy normatív alapon kapott minden munkavállaló egy bizonyos összeget, és ezt nem kötötték semmilyen feltételhez.

Magyarország nem ezt az utat választotta, és eredményesen járt el.
Mi a munkát állítottuk a középpontba, ezért minden támogatást a munkahelyek megvédéséhez, munkahelyek teremtéséhez kötöttünk.

A foglalkoztatottak magas száma mellett a folyamatosan növekvő bérek adnak stabilitást a gazdaságnak. A legfrissebb negyedéves adatok szerint 435 200 forint volt az átlagbér Magyarországon. 2010 óta több mint a duplájára nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, és ezek a többi bért is felfelé tolták.

A regisztrált álláskeresők száma eddig nem látott alacsony szintre, 260 ezer alá csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék, míg 2010 előtt  még 12 százalék volt.

Kiszámítható, a válságot jól kezelő munkaerőpiaci intézkedések sora után vagyunk, jelenleg már a munkahelyteremtés időszakát éljük.

Továbbra is népszerű a Vállalkozások munkaerő-támogatása program, amelyben havonta 100 ezer forint bértámogatást biztosítunk fél éven keresztül azoknak a cégeknek, amelyek legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőt foglalkoztatnak. Még nyitva van a program, amelynek a segítségével már több mint 20 ezer ember tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás