10 megosztás

Együtt ünnepel az ország – Kormányzati tájékoztatás

Augusztus 19-én megkezdődik minden idők legnagyobb szabású, több napig tartó Szent István-napi fesztiválja. 17 rendezvényhelyszínen több száz programra várják az ünneplőket a fővárosban, valamint országszerte is számos programot tartanak az ünnepi hosszú hétvégén.

Csütörtökön már koncertekkel várják az érdeklődőket.

A pénteki programok között szerepel a zászlófelvonás, katonai tisztavatás a Kossuth Lajos téren. Ezután a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség. Az Országházban pénteken délig megtekinthető a Szent Korona. Átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket. A hagyományokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat este Európa legnagyobb tűzijátékával zárják a fővárosban.

További programok lesznek a Budavári Palotában, ahol megtekinthető a helyreállított Szent István-terem. A Várkert Bazárnál a Magyar Ízek Utcája fesztiválon az ország tortáját és az ország cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet kóstolni. A budai Várban Mesterségek Ünnepén várják az érdeklődőket. A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be.

Szombaton és vasárnap is számos programmal, koncerttel várják az ünneplőket a fővárosba. Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az idei ünnep központi rendezvényei megtekinthetők a www.szentistvannap2021.hu oldalon.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás