10 megosztás

Végnapjait éli az európai értelemben vett konzervativizmus

A Mérce örömujjong, cikke címe: Végnapjait éli az „európai értelemben vett konzervativizmus”?.

Pedig a hír jó, s nem csak a fanatikus ballibbant Mérce-olvasóknak, hanem nekünk, kisembereknek is.

Az úgynevezett európai konzervatívizmus ugyanis pontosan ugyanazt élte át, mint a progresszív kereszténység: a lassú öngyilkosság folyamatát. A folyamatos önfeladás ugyanis mindig egy célhoz vezet: nem maradnak hívek. Hiszen az ellenoldal hívei számára önfeladással se kell a nekik nem szimpatikus eszme, de az eredeti hívek is elpártolnak lassan.

Mára az európai értelemben vett konzervatívok és az európai értelemben vett progresszívok között mikroszkóppal kell keresni az eltéréseket. A jellemző az, hogy 10 kérdésből 9-ben teljes az egyetértés, a tizedekben pedig kicsit másképp fogalmazzák meg ugyanazt, amiről aztán ádáz viták zajlanak, hadd higgye azt az átlagember, ez valami fontos elvi kérdés.

Mondom ez úgy, hogy én személyesen a hagyományos konzervatívizmust se támogatom, ugyanis futóhomokra épült marhaság, téves gondolatokkal. De arra legalább azt lehetett mondani: kisebb rossz. A mai konzervatívizmus viszont szimplán rossz.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás