10 megosztás

Isten bocsássa meg!

A Balkánon az – egyházi alapú – népi hagyomány szerint nem RIP-elünk valaki halálakor.

A RIP stádium ugyanis későbbi, az éppen meghalt még nem ott van. Ő meghalt, Isten meg fogja őt ítélni, csak aztán jöhet a RIP. Tehát a kívánság a friss halottnak, hogy Isten bocsánatos legyen vele szemben,

Az “Isten bocsássa meg” előnye, hogy bárkire mondható, legnagyobb ellenségünkre is, így nem követel meg hazugságot.

Egyébként érdekes, hogy a mai Magyaroeszágon akkora az angol hatás, hogy a RIP immár “rest in peace”. Pedig a RIP évszázados dolog a magyar kultúrában, csak éppen mint a latin “requiescat in pace” rövidítése.

A mi rokonságunkban is akadt egy halott a kovid-járványban, mégpedig az apósom. Sose szerettem, sose volt vele jó kapcsolatom. Az utóbi 20 évben persze már megszoktuk egymást, de semmi több ennél. Kezdetben pedig kifejezetten ellenséges volt a viszony. Ő mindig valaki mást akart legnagyobb lánya férjének: idősebb, komolyabb, stabilabb embert. A helyzetet az is súlyosbította, hogy minden viszályban a lánya az én oldalamra állt.

Amikor megtudtam halálhírét, kórházban voltam. S furcsa módon még meg is gyászoltam.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás