10 megosztás

Beszélő fejek

A ballib beszélgetős műsorokat és elemző előadásokat mindig néztem, valószínűleg hűebb néző vagyok, mint egy fanatikus ballib törzsszavazó, de a lazább beszélőfejes műsorokat ritkábban követem. Egy ideje változtattam ezen a szokásomon, elkezdtem nézni az ATV reggeli műsorait is, ahol az a normál menet, hogy behívnak ballib profi politikusokat, akik megmondják a tutit, az újságíró meg alájuk kérdez.

A beszélőfej profi, semmivel se lehet kizökkenteni, mindenre van kész válasza, gondolkodnia sose kell, a reakcióidő jellemzően fél másodperc – hogy ezt hogyan csinálják, nem tudom.

A választások közeledtével a téma persze mindig ugyanaz. Van persze szerepe a pozitív gondolkodásnak, de túlzásba vitele inkább struccpolitika. Véleményem szerint ezek az emberek csak akkor fognak nyerni áprilisban, ha addig Orbán csinál valamilyen kivételesen nagy marhaságot. Egyébként kizárt.

A fideszesek ezt sokkal okosabbak csinálják: még akkor is szoros eredményről beszélnek, ha az nem is szoros. Jobbak a szakértőik: alapvető, hogy jobb a rosszabbra számítani, mert mobilizál, mint a jobbra, mert ez meg elkényelmesít.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás