10 megosztás

A művész hozzáállása

A művész az embertömeg felett van. Másképp nem is lehetséges.

A három jellemző kimenete ennek az öndestrukció, a kihasználás, a beolvadás.

Az öndestruktív művész azt érzi, szakadék van közte és a társadalom között. Ő nagyon fent van, az emberek meg nagyon lent. Megoldás nincs, tehát jön az alkohol, a drog, majd az öngyilkosság.

A kihasználó művész ugyanerre a következtetésre jut, de a megoldás egészen más: ha már ennyire fent vagyunk, mindenki más meg ennyire lent, akkor a sok hülyét meg kell fosztani pénzétől.

A beolvadó művész is látja a hatalmas szakadékot, de ő azt szeretné, ha a tömeg része lehetne, anélkül, hogy elvesztené ezzel a madárperspektíváját. Sajnos ritkán működik ez, a legtöbbször az eredmény a művész tehetségének elvesztése.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás