10 megosztás

Nem kell a papír

A mai nem-házasodás kezdete még a későkádári romlottság. Amit sose gondoltam volna azonban, a nem-kádári Bulgáriában még rosszabb lett a helyzet. Ezért ma már nem Kádárt hibáztatom, hanem a nyugatot.

A legócskább érv: a papírnak nincs szerepe, mert az együttélő felek vagy szeretik egymást vagy nem, ezen semmilyen papír nem fog változtatni. Továbbá: hiába minden papír, aztán a végén az esetek felében úgyis válás van.

Én ilyenkor az ógörög érvelési módot szoktam alkalmazni: azaz tételezzük fel az ellenfél igazát, majd nézzük meg ez hová vezet, lásd Zénón apóriáit. Nos, ha a papír ennyire lényegtelen és haszontalan dolog, mi ok ennyire tiltakozni ellene? A papírellenesség hevülete éppen azt jelzi tehát, hogy a papír valami rendkívül fontos dolog!

A végkövetkeztetés: a papír elköteleződést jelent, s cseppet sem lényegtelen. Aki pedig ellenzi a papírt, az éppen ezért ellenzi.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás