10 megosztás

Nincs más út

Mindig a “nincs más út” eszme képviselőit utáltam a legjobban.

Ma már, újbalos köröjben egyenesen kultusza van a nincsmásutasok kiröhögésének, rövidítése is lett az eszmének, lásd TINA (There Is No Alternative). Most ez teljesen független attól, hogy éppen az újbalosok azok, akik amint hatalmat kapnak kezükbe, a leggyorsabban simulnak be a TINA-logikába.

Belesimulás. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, más a belesimulás és más az alkalmazkodás. A kisember mindig minden rendszerhez alkalmazkodik. Meséltem már családi példámat: az anyai nagyapám 15 éven belül felesküdött Horthyra, Szálasira, a Köztársaságra, s a Népköztársaságra. Miközben egyiknek se volt a híve, egyszerűen az volt a hozzáállása: jelenleg ez a magyar állam, így ehhez kell alkalmazkodni.

Belesimulás alatt meggyőződéses alkalmazkodást értem. Akik hittel vallották 40 éve a szocializmus megdönthetetlenségét, s akik ma meg az euroatlantista és a liberálisdemokrata eszme örökkévalóságát hirdetik.

A legviccesebb: amikor változik a paradigma, s a régi nincsmásikút helyére új nincsmásikút lép.

Egyébként meg mindig van más út.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás