10 megosztás

MZP-féle kereszténység

MZP katolikusként ellenzi az egyneműek házasságát, de politikusként támogatja.

Óvodás szint. A mondat azt feltételezi, hogy van a vallás mint magánügy, s vannak a közügyek, melyek semlegesek.

Ami a vallást mint magánügyet illeti, ez egy liberális, cseppet sem objektív vélemény. De most ezt hagyjuk. Lássuk a másodikat!

Van-e a közügyek semleges intézése, van-e valamiféle általános, tudományos kormányzástan, van-e értéksemleges politika? Természetesen nincs, hiszen ha lenne, létezne kormányzástan mint tudomány: mely meg tudná megmondani, ez és ez a politika téves, az és az meg helyes, ahogy a matematika is meg tudja mondani, hogy a 2+2=5 az téves állítás, míg a 2+2=4 az helyes állítás.

Minden politika értékválasztáson alapszik. Olyan, hogy semleges érték nem létezik. A kérdés egyedül az: az adott politika milyen értékek mentén áll.

A következtetés: lehet, hogy magánemberként MZP keresztény, de közéleti személyként ateista. S mint ilyen, ateista ideológiájú államrendet tart megfelelőnek. Azaz sajátos keresztény hite teljesen irreleváns.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás