10 megosztás

Bolgár atlantisták

A legfanatikusabb bolgár euroatlantisták ukrán zászlós FB-profilképeket fabrikálnak.

Ez a liberális, nyugatmajmoló divat ugyanis.

Ami viszont fontos tudnivaló: ma van a bolgár nemzeti ünnep, március 3., ez az 1877-1878-as orosz-török háborút lezáró békeszerződés aláírásának dátuma, mely miatt ismét lett Bulgária fél évezredes török uralom után.

Magyar párhuzamot nemigen lehet mondani, de talán érzékelhető: akkora az euroatlantista hevület, hogy hajlandóak ezen irányzat fanatikusai az ország alapozó eseményét is feláldozni akár. Ugyanis a legvadabb bolgár euroatlantisták egyenesen arra szólítottak fel: az Ukrajna iránti szolidaritás jegyében idén ne legyen megünnepelve a nemzeti ünnep annak “oroszbarát” üzenete miatt.

Pedig ukránellenes csepet se vagyok – az ukránokat tagadó orosz nacionalizmust elvetem -, de az ember nehezen képes magát keretek között tartani ekkora butaság láttán.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás