10 megosztás

Indokolt erőszak

A keresztény erőszakmentesség parancsolata nem értelmezhető szó szerint.

Értelme az, hogy ne növeljük az erőszakot. Azaz ha megtámadnak minket, ne reagáljunk feltétlenül ellentámadással, hanem legyünk hajlandók megbocsátani bármilyen ellenerőszak nélkül. Ilyenkor az a helyes, ha “lenyeljük” az erőszakot, mert ezzel véget vetünk az erőszakspirálnak, s helyreáll a béke.

De mi van, ha megbocsátási szándékunkat az ellenfél gyengeségnek minősíti, s ezt engedélyként értékeli a további erőszakra?

Ilyenkor a megbocsátás súlyos hiba, hiszen éppen a megbocsátási szándék növeli az erőszakspirált. Tétlen bambasággal idézzük elő a további erőszakot. Ami bűn. Ezért bizony van olyan helyzet, amikor a keresztény erőszakmentesség parancsolatából éppen hogy a megtorlás kötelezettsége következik. Sose bosszú, csak megtorlás, s mindig olyan mértékben csak, mely éppen elegendő az erőszakspirál leállításához.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás