10 megosztás

A kormány döntéseket hozott az üzemanyag-ellátás biztonsága érdekében – Kormányközlemény

Az energiaárak emelkedése már az orosz-ukrán háború előtt is nagy kihívás elé állította az európai országokat. A katonai konfliktus kirobbanása után az árak Európa-szerte tovább emelkedtek.

A kormány kiemelt célja, hogy minden lehetséges eszközzel csillapítsa az energiaár-emelkedések káros hatásait. Korábban ezért hozott döntést a benzinár-stopról. Ez az intézkedés jelentősen csökkenti a magyar családok és a hazai vállalkozások terheit.

A nemzeti olajvállalat, a MOL elnöke arról adott tájékoztatást, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított. Jelentősen megnőtt ugyanakkor azon külföldiek száma, akik Magyarországon tankolnak.

A kormány ezeket a körülményeket figyelembe véve arról döntött, hogy új szabályokat vezet be.

–  A jövedéki adó mértéke 20 forinttal csökken.

–  A 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek, valamint a 7,5 tonna feletti magyar rendszámú járművek a benzinkutaknál csak a számukra erre a célra fenntartott magas nyomású töltőgépeknél tankolhatnak, azaz nem ugyanott, ahol a személygépkocsik.

– Ezen járművek tankolására a benzin 480 Ft/liter rögzített hatósági ára nem vonatkozik. Őket legalább azon az áron kell kiszolgálni, amely az üzemanyag aznapi hatósági ár nélküli nagykereskedelmi árának megfelel.

– Kivételt képeznek ezen szabály alól a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági járművek.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás