10 megosztás

Magyarország minden ukrajnai menekültnek segítséget tud nyújtani – Adta hírül a kormány

Három napon keresztül kíséri figyelemmel az ukrajnai menekültek ellátásának szervezését Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország keleti határain. A kormányfő számos hatóság felkészülését ellenőrzi a helyszíneken a menekülthullámra, személyesen követi az eseményeket, a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelem munkáját és szervezi a védekezést.

Egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk – mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról. Szerdán ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást adott át a miniszterelnök egy Ukrajnából menekült családnak, s szemlét tartott a csengersimai magyar-román határállomáson. Itt hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését is a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullám folyamatos növekedéséről.

– A rendőrök erőiket megfeszítve dolgoznak – fogalmazott, és hozzátette, hogy a vöröskeresztesek a gyermekeseknek nyújtanak a helyszínen segítséget. Úgy látja: ha megerősítik ezt az átkelőpontot, “a jövő héten is képesek leszünk ugyanilyen hatékonyan dolgozni”.

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán ellenőrzést tartott abban a rendészeti központban, ahol a katasztrófavédelem és más állami szervek a nap 24 órájában koordinálják a menekültekkel kapcsolatos feladatokat. A központban nyomon követik, hová mennyi menekült érkezik pontosan, buszokat szerveznek és gondoskodnak arról, hogy mindenkinek jusson ellátás és szállás.

A kormányfő szerint a háború nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket. Azért jönnek ilyen sokan, mert már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek az emberek. A kormány büszke arra, hogy eddig minden menekültnek segítséget tudott nyújtani – húzta alá Orbán Viktor.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás