10 megosztás

Miért romlik meg?

Nem reprezentatív statisztikám alapján a házasságok kétharmada súlyosan megromlik.

Az alapvető ok pedig nem a partnerrel való elégedetlenség, hanem társadalmi. A modern polgári társadalomban hatalmas a sikerkötelezettség: aki nem lesz anyagilag sikeres, azaz gazdag, az szerencsétlennek érzi magát, mert mindenhonnan erre emlékezteti őt a rendszerpropaganda. Márpedig az emberek 95-99 %-a sose lesz sikeres anyagilag, ez szimpla matematikai logika: az egyén anyagi sikeréhez sokak anyagi sikertelensége kell ugyanis. Olyan ez, minr a lottó: sokaknak kell veszteniük, hogy kevesek nyerhessenek. Viszont míg a lottóbeli sikertelenség nem hoz kudarcélményt – az átlag játékos rendkívül kis összeget veszít, melynek elvesztése nem érződik meg életében -, addig a polgári társadalomban ez egy egzisztenciális játék, melyben a vesztes mindent veszít: nincs más út a vereség után.

Természetesen az egyetlen megoldás a rendszlogikán felül emelkedni, s észrevenni a rendszer és annak propagandájának a hamisságát. Dehát erre kevesek képesek.

A nagy többség tehát frusztrált. S keresi a hibát. Van aki saját magában találja meg a hibát, ezekből lesznek az alkoholisták. S van aki a partnerében.

Különösen középkorú férfiaknál figyeltem meg (a nők valóságérzéke nagyobb!), hogy azt hiszik, újra lehet mindent kezdeni, hátha most sikerülni fog, s az újrakezdés legjobb módja pedig egy új, egy nemzedékkel fiatalabb nő beszerzése.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás