10 megosztás

Humor az őrület ellen

Amikor a gondolkodó egyén felülemelkedik, megvan az a veszély, hogy elveszti minden érdeklődését a valóság iránt. Ami nem keresztény hozzáállás: a keresztény világnézet nem gnosztikus, de még csak nem is platonizmus, nem tekinti semmisnek vagy rossznak a valóságot, hanem a felemelkedés kiegészítő hozzáállás.

Mégis sokan beleesnek ebbe a hibába. Vagy önrombolásba kezdenek vagy felveszik a szórakozott professzor pózt. Bevallom, ez utóbbi elég kecsegtető, nehéz neki szembeszegülni.

Ráadásul jönnek az ellenségek mindig, s számon kérik azt, amit nem értenek: te miért vagy itt, ha ott vagy, miféle kétszínű ember vagy te? S erre a legkönnyebb válasz a helytelen válasz.

Hosszú évek során rájöttem, a paródia és általában a humor a legjobb eszköz mindez ellen.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás