10 megosztás

Két világszemlélet

Amerikában a lottómilliomos azt hazudja, hogy pénze vállalkozásból van. Oroszországban a gazdag vállalkozó – ballibül: “oligarcha” – azt hazudja, hogy pénzét lottón nyerte.

Miért? Mert egészen más a társadalmi közhangulat.

Oroszországban aki vállalkozóként lett gazdag, az bűnöző a közvélekedés szerint, de legalábbis tisztességtelen alak, aki sok embert dolgoztatott kevés fizetésért, innen lett igazságtalan módon sok pénze. Míg a szerencsejátékosként milliomossá lett ember meg lehet bárki, ő csak egy szerencsés ember, aki nem tett semmi rosszat.

Amerikában a szerencsejátékos meg egy parazita, akinek csak szerencséje volt, de semmit nem tett le az asztalra. Míg a vállalkozó megdolgozott a gazdagságért, azaz jogosan van sok pénze.

Alapvetően a klasszikus liberális és a hagyományos keresztény életszemlélet ellentéte ez.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás