10 megosztás

A megmondóemberek meglepődnek

Kedvenc pillanatom, amikor a ballib megmondóember beleütközik a valóságba. Manapság ez gyakori élmény.

Máig képtelen például megérteni ez a csoport, hogy a szegény magyarok a jobboldalra szavazni, miközben a baloldal hagyományosan a szegények védelmezője.

Ez a vágyak keverése a valósággal, hozzáadva pár hamis axiómát. Először is a magyar baloldal nem baloldali, még annyire se az, mint jócskán jobbra tolódott nyugati baloldal. Magyarországon minél gazdagabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel “baloldali”. S minél szegényebb, annál inkább “jobboldali”.

Magyarország a műveltek, a gazdagok, a nagytőke, a polgárság, a társadalom nyerteseinek az oldal a a “baloldal”. Ennyi az egész.

Ez történelmi örökség. Egytszerűen a rendszerváltást a “baloldal” vezényelte le, nem a jobboldal követelte ki, így a rendszerváltozás nyertesei között aránytalanul sok a “baloldali”.

Még a nagy ballib városban, Budapesten is így van. Panellakótelep, munkásnegyed = “jobboldali” szavazók. Kertváros, lakópark = “baloldali” szavazók.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás