10 megosztás

Ballib Stockholm-szindróma

A múlt heti Civil a pályán műsorban (ATV) gyönyörően megfogalmazásra került a gerinctelen rettegés doktrinája.

Nem ahogy az amerikai filmekben, lásd “nem tárgyalunk terroristákkal”, hanem ellenkezőleg “keressük a terroristák kedvét”.

Az elhangzott érvelés röviden: amint a háború végetér és a kárpátaljai ukrán harcosok hazatérnek a frontról (akár győztesen, akár vesztesen), vérbosszút fognak állni az ottani magyar kisebbségieken, mert a magyarok nem álltak ki a ukránok mellett a háború alatt.

Na most, a józan ésszel is ellentétes ez a gondolkodás. Ha ugyanis valaki annyira agresszív, hogy képes bárkin keményen bosszút állni valamiféle kollektív bűnösség nevében, akkor ezzel az emberrel kapcsolatban a lehető legrosszabb taktika gyengeség klmutatása. Ez ugyanis végkép arra fogja őt sarkalni, hogy álljon keményen bosszút, hiszen semmilyen vesztenivalója nincs.

Olyan ez, mint a kereskedelmi tárgyalás: mindig többet kell kérni, mint amennyit ténylegesen akarunk, mert így lesz miből engedni.

Persze a “ballib megmondóember” és a “józan ész” eleve egymást kizáró fogalmak.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás