10 megosztás

Beilleszkedés vagy nem beilleszkedés

Mi az eltérés a sikeres és a sikertelen migráns között?

A sikeres migráns 3 nemzedéke:

  • az 1. nemzedék bevándorol, s idegennek, de jól érzi magát,
  • a 2. nemzedék – mely már az új hazában született – természetesnek veszi, hogy ő helyi, bár még azonosul szüleivel is részben.
  • a 3. nemzedék már teljesen helyi, számára a nagyszülők identitása csak történelmi tény, érdekesség, de azt nem tekinti sajátjának.

A sikertelen migráns 3 nemzedéke:

  • az 1. nemzedék bevándorol, s idegennek és nem túl jól érzi magát, de abból indul ki: itt anyagilag mégis jobb, mint otthon,
  • a 2. nemzedék – mely már az új hazában született – természetesnek veszi, hogy ő helyi, de közben idegen is, s lassan észreveszi, legkésőbb kamaszkora végén: az igazi helyiek nem tekintik őt helyinek,
  • a 3. nemzedék már rádöbben, ő nem helyi és sose lesz az, ezért igyekszik visszatérni nagyszülei identitásához, bár már ott se fogadják be.

Vannak országok, ahol könnyű sikeres migránsnak lenni, s van ahol képtelenség ez.

Az egykori nagy fehér migrációs földek – mint Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada, Uruguay, USA, Új-Zéland – sokáig a legsikeresebbek voltak e tekintetben. Alapvetően addig tart ez, míg a helyi nemzeti identitás gyenge. Amint kezd megszilárdulni, az új migránsok immár sikertelenek maradnak.

Argentína esetében tapasztaltam: a nyelvi problémával nem rendelkező, kinézetre helyi, de migráns, azaz a más latin-amerikai fehér migráns is immár idegen marad.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás