10 megosztás

Finomít a propaganda

A jó propaganda nem elemez, nem feltár, hanem megtalálja azt az apró részletet, mely tényleg hatásos. S ha nincs, kitalálja.

Annak idején, az első iraki háború idején a nyugati propaganda akkor tudott áttörni, amikor ezt megtette. Mert a gonosz Szaddámról, valamiféle ködös kínzásokról, senki által át nem érezhető tömeggyilkosságokról lehet ugyan hosszasan beszélni, de mindez túl távoli.

Viszont az amerikai médiák ekkor megütötték a főnyereményt: meg lett alkotva a tomboló iraki katona képe, aki beront kuvaiti kórházakba, s ott kirántja a koraszülötteket az őket mesterségesen életbentartó inkubátorokból, majd a csecsemőket a falhoz vágja.

Na, ez felháborító! Nyilván, hogy el kell tiporni a csúnya Szaddámot, ha katonai ekkora gazemberek, hogy ártatlan csecsemőket gyilkolnak minden ok nélkül!

Persze aztán kiderült, az egész sztori az elejétől végéig kamu, az egyetlen állítólagos szemtanú nem is volt Kuvaiban az iraki támadás idején, mert ő a washingtoni kuvaiti nagykövet lánya, aki mindvégig az USA-ban tartózkodott. Dehát ez nem számít, eleve sokkal kevesebb emberhez jut el a cáfolat híre, meg hát az már késő: az érzés megmarad még azokban is, akikhez eljut, ez a “nem zörög a haraszt” effektus.

Úgy tűnik, a bucsai mesedélután nem volt elég erős: a sztori egyszerűen túl bonyolult, sok benne a lyuk. Pedig még a név is profin ki lett dolgozva, lásd amerikaiul kb. “böcsö” az ejtés, ami azonos a “böcsör” (butcher) szóval, jelentése “mészáros”. Azaz egy Mészáros nevű városban mészárolnak – teljesen logikus, a leghülyébb amerikai bunkó is megérti! Dehát még így se elég, úgy tűnik, nem lett rendesen felépítve az egész, nem lett igénybe véve a legjobb hollywoodi szakemberek tudása.

Most már megjöttek a profik. Szóval tessék elképzelni, ezek a szadista oroszok akkora gazemberek, hogy vérszomjukat nem elégíti ki rendes ártatlan ukrán civil nők és gyerekek lemészárlása, hanem terrorizálják az embereket: ennek az az előnye, hogy míg igazi mészárláskor csak egyszeri az élvezet, mert meghal az áldozat, ami kellemetlen, mert aztán idő kell új áldozat beszerzéséhez és közben nem lehet vodkázni, így viszont többször lehet átélni a mészárlás örömét ugyanazzal az áldozattal! Ez a Putyin tényleg pszichopata! S akadnak gazemberek, akik az álkivégzéseket elrendelő Putyintól akarnak továbbra is gázt és olajat venni???

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás