10 megosztás

Zászlók csatája

Csodákra képes a liberalizmus!

Annak idején talán egy zászlót se utáltam annyira, mint a szovjetet, s egy címer se volt annyira ellenszenves, mint a gyerekes, búzakalászos-csillagos kommunista egyencímerek.

Egyedül a szovjet himnusszal nem volt bajom, persze csak a zenéjével, mert az zenei mestermunka, ezt akkor is elismertem.

Aztán jött a modern kor a kommunizmus bukása után. A mindenhová beerőszakolt EU-zászlók, majd ennek fokozott alakja, a szivárványzászlók agresszív propagálása oda vezetett bennem, hogy végülis ehhez képest a szovjet jelképrendszer propagálása kifejezetten szerény volt: a nagyobb ünnepnapokon kívül alig volt jelen a hétköznapi életben. Magyarországon pl. április 4. és november 7. kivételével szinte sose volt látható a szovjet jelképrendszer, de még a Kádár-címer se volt ott mindenhol

Persze, most se lengetnék szovjet zászlót, a szovjet kort alapvetően egy káros zsákutcának látom Oroszország történelmében, de be kell vallanom: sokkal kevésbé zavarnak a szovjet zászlót lengetők, mint a szivárványos lengetők.

Ez most aktuális lett: az ukrajnai háború során egyes oroszpártiak szovjet zászlóval ünneplik a folyamatosan felszabaduló területeket.

A kommunista címerekről jut eszembe. Az egyes kommunista államok jelképpolitikája azért nem volt egységes. 3 csoport volt:

 • teljesen kommunista jelképek bevezetése, ez volt a legjellemzőbb megoldás, jó példa erre Magyarország, ahol a kommunista címer teljesen új volt az eredetihez képest;
 • ahol egyáltalán nem vezetettek be kommunista jelképeket, ez ritka volt, de létezett, ezek:
  • a ma már nem létező Dél-Jemen,
  • Grenada – de ott igencsak rövididejű volt a kommunista irányítás,
  • bármennyire is hihetetlen, de Kuba – se a zászló, se a címer, se a himnusz nem lett megváltoztatva a kommunista hatalomátvátel után,
  • Szomália – speciális eset, mert a kommunista hatalom nem volt hosszú;
 • a köztes megoldás, ahol az eredeti címer megmaradt, csak hozzá lett adva egy kis kommunista “íz”:
  • Albánia – a címersasról lekerült a süveg, helyette vöröscsillag lett,
  • Csehszlovákia – a címeroroszlánról lekerült a korona, helyére vöröscsillag került,
  • Lengyelország – a címersasról lekerült a korona.

Az egyetlen eltérés: a havannai eseményen a végén ott van, hogy “¡Patria o Muerte! ¡Venceremos!” (“Haza vagy Halál! Győzni fogunk!”, ami Fidel Castro jelszava, míg a miami eseményen meg “¡Viva Cuba libre!” (“Éljen szabad Kuba!”).

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás