10 megosztás

Árfolyam és infláció

A legújabb ballib félrevezetési módszer az árfolyam és az infláció direkt keverése.

A nemzeti valuta árfolyamának csökkenése és az infláció azonban korántsem ugyanaz.

Amíg egy gazdaság működik és van teljesértékű pénzneme, addig az árfolyam csökkenésének nincs közvetlen hatása az inflációra.

Magyarországon van erős, teljesértékű pénznem: a magyar forint. Magyarországon az árak forintban vannak, az emberek forintban számolnak. Talán az egyetlen kivétel egyes irodaházak bérleti díjai, ahol valóban euróban vannak megadva az árak.

Én éltem országban, ahol a helyzet más volt. A második bolgár hiperinfláció idején – 1996-1997 – Bulgáriában éltem. Az eredmény a teljes bolgár gazdaság valutizációja lett. Az égvilágon mindent – nyilván az állami árakat leszámítva – márkában vagy dollárban számoltak.

A bolgár infláció 1995-ban még “csak” 35 % volt – persze ez is rendkívül magas volt, de a későbbiekhez képest ez nevetségesen alacsony volt -, majd 1996-ban 120 % fölé ment, majd 1997-ben 1100 (ezeregyszáz!) %, ráadásul ez utóbbi az év első 5 hónapjában zajlott le, mert 1997, június 5-én meg lett zabolázva az infláció, a bolgár leva önállóságának megszüntetésével (valutatanács bevezetésével), ami után az infláció szinte nullára esett, 1998-ban már “csak” 18 % volt.

1996 szeptembere és 1997 júniusa között még a piacon illegálisan virágot áruló idős nénik is dollárban beszéltek. Örök élményem 1997 februárjából: találkoztam egy netes ismerősömmel, s leültünk egy pizzériában. A pincér hozott egy étlapot, csak mi voltunk vendégek (az emberek 95+ %-ának egyszerűen ez abszolút luxusnak számított: pizzériában enni), s az étlapon furcsa számok voltak: pl. “hawaii pizza – 0,70”, megkérdeztük a pincért, ez mi a fenét jelent, hiszen nem lehetett ez az ár, akkoriban egy USA-dollár 1500 leva körül volt. A pincér meg elmondta: az árak dollárban vannak, s mindig ki van írva a falra mennyi éppen az árfolyam, s fizetéskor átszámolja, meg persze fizethetünk dollárban is, ha nekünk úgy jobb, de csak dollár papírpénzt fogadnak el, érmét nem.

Szóval Bulgáriában az árfolyam rögzített. 1997. június 5. óta ugyanaz, immár 25 éve tehát, nemrég volt az évforduló. 1 német márka 1000 leva folyamatosan azóta, ez 1999 óta 1 új leva (=1000 régi leva). A német márka megszűnése se változtatott az árfolyamon, egyszerűen 2002. január 1. óta 1 euró = 1,95583 leva – ahogy a német márka át lett számítva annak idején.

Jelenti-e a stabil árfolyam az infláció megszűnését? Egyáltalán nem. Ez idő alatt a bolgár infláció 310 % összesítve, miközben a bolgár leva romlása meg 0 %. Ennél jobban semmi se mutatja, m,ennyire nem függ össze az árfolyam és az infláció.

S persze ugyanez fordítva. Az árfolyam romlása sose eredményez ugyanakkora inflációt. Miért? Mert az áruk legnagyobb része belföldi, nem import.

A bolgár leva árfolyama forinthoz képest is drasztikusan esett. A kommunista rendszer végén 1 leva = 13 Ft volt, ma ez 1 leva = 0,20 Ft (nyilván régi levát számítva az összehasoníthatóség érdekében). Ez 65-szeres esés, 6500 %. Miközben az 1989-2022 közti összesített bolgár infláció 559000 %, majdnem 90-szer több.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás