10 megosztás

Amikor nincs ársapka

Bulgáriában a nemzeti valuta de facto hiánya miatt szinte képtelenség magyar típusú ársapkát csinálni.

Formailag van bolgár leva, de rögzített az árfolyam (1 euró = kb. 1,95 leva), de a rögzítés miatt nincs saját pénzpolitika, azaz pl. ideiglenesen se lehet pénzt nyomtatni valutafedezet nélkül.

Így például az üzemanyag teljesen szabadáras most is.

Az engem érintő ár: normál dízel – 712 Ft/l. Szerencsére nekem alig kell üzemanyag, havi fogyasztásom kb. 10 liter, mert hómofiszban vagyok folyamatosan, az irodába csak ételjegyosztásra szoktam bemenni, meg ha meg akarják emelni a béremet, s emiatt alá kell írni az új szerződést.

Magyarországon az infláció jelenleg 10,8 %, míg Bulgáriában 13,4 %. Az EU-ban a legmagasabb az infláció egyébként a ballib csodaországban van, Észtországban – 20,1 %, kiváncsi vagyok mi erre a ballib hivatalos magyarázat: biztosan Zorbán elküldte a tanácsadóit Tallinnba, más okot nem tudok elképzelni. Hiszen miért is lenne ott infláció, ha támogatnak minden oroszellenes szankciót, tisztességes verseny van a gazdaságban, kicsi az állami bürokrácia, bevezették az eurót, s nincs korrupció?

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás