10 megosztás

A jogállamiság fokmérője

Nyilván én eleve ellenzem a liberális jogállamot, szerintem a lehető legrosszabb rend a világon.

De még ha támogatnám is, viccesnek találom, hogy manapság a homokos perverzióhoz való jog mellett az abortuszhoz való jog a fokmérő, mellyel lemérhető mennyire igaz egy liberális demokrácia.

Miért is kell abortusz a libbantak szerint? Három fő okot mondanak, mind a három marhaság:

  • a nő szabadon rendelkezhessen a testével – marhaság, mert a gyerek nem a nő teste,
  • úgyis lesz abortusz, csak illegálisan – marhaság, mert egyrészt kevesebb lesz, másrészt ez nem érv, hiszen ezen az alapon semmit se szabad tiltani, mert minden “úgyis” lesz,
  • a kényszerből megszült gyerek gyűlöletben fog felnőni – marhaság, mert egyrészt jobb gyűlöletben felnőni, mint meghalni, másrészt az emberek zöme szereti saját gyerekét, ez egy ősi ösztön.

A liberális narratíva kb. az, hogy összejön két ellenkezű nemű ember, szerződést kötnek a gyerekcsinálásról, majd a nő még gondolkodhat ez után is, hiszen szabadon dönt a megfoganás után meg akarja-e tartani a gyerekét.

A valóság persze egészen más. A legtöbb családban kb. véletlen a gyereknemzés. A hozzáállás az jellemzően, hogy nem védekezünk a teherbe esés ellen, azaz bármikor megeshet az esemény.

Mint mindig, a liberális narratívák vagy életidegenek vagy életellenesek, itt egyszerre mind a 2 jelen van.

Az mindenesetre jó hír, hogy a liberalizmus központjában, az USA-ban ilyen pozitív folyamat zajlik: csökken az abortuszhoz való jog.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás