10 megosztás

Modern monarchia

Az ispánozás című süketelés kapcsán jutott eszembe milyen lennne egy modern, felviágosult, európai monarchia Magyarországon.

Mondjuk kimondanánk, hogy Fekete Pákó, Norbi és a felesége, Sebestyén Balázst, meg még pár hasonló celeb – tessék a listát kiegészíteni, nem ismerem jól a magyar celebeket, most ezek jutottak eszembe – ezentúl a magyar királyi család! Kapnának évente mondjuk 500 milliárd forintot, ami ellenében kötelesek lennének pl. bohócnak öltözve megjelenni a parlament minden évi első ülésén, meg Szilveszterkor beszédet mondani a tv-ben, az idő többi részében pedig apróbb botrányokkal szórakoztatni a népet.

Természetesen nem lenne joguk egy szót se mondani saját indíttatásból, mindent papírból olvasnának fel, a papír tartalmát pedig egy kormányszerv és egy parlamenti bizottság állapítaná meg.

Mondjuk ha ballib kormány lenne, akkor kimennének ünnepelni a homokmenetre, ha meg más kormány, akkor bojkottálnák a menetet!

Fontos követelmény lenne a királyi család nőtagjai felé, hogy sose viseljék ugyanazt a ruhát kétszer. Persze az 500 milliárdból telne a sok új ruhára, A család férfitagjai meg időnként nevetséges egyenruhákban jelennének meg, plusz mindenféle teljesen értelmetlen címeket kapnának, mondjuk “csendőr generalisszimusz”, “az Adriai-szigetvilág bárója”, meg “Novaja Zemlja tűzoltó tábornoka”.

A család tagjai kötelezően drogoznának, nehogy elröhögjék magukat a bohóckodásaik során.

Furcsa ötlet? Nem. Európában van több köztársaság, ahol pontosan ilyen álkirályi családok vannak hadrendbe állítva: pl. Spanyolország, Svédország, Norvégia, Luxemburg, Anglia.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás