10 megosztás

Világmagyarázat

A tömegember mind negatív, mind pozitív módon félreérti az emberiséget.

A negatív mód még meg is magyarázható. Mindig könnyú magamnak megbocsátani, míg másnak nehéz. Lásd, amikor én indokolatlanul goromba vagyok, azt mondom, a stressz miatt, meg mert korábban valami más miatt megsértettek. Egyébként meg kedves ember vagyok, nem szokásom a gorombaság, de most így alakult: tulajdonképpen én alig vagyok hibás. Ha viszont más goromba, ő azért az, mert ilyen a lelke: ő egy goromba ember, aki ezért goromba, nincs mentsége a viselkedésére.

A pozitív oldal nevetségesebb, s ahogy hülyül a társadalom, egyre gyakoribb. Ez a pozitív tulajdonságok téves halmozása jelenség. Ha én mondjuk ballib vagyok, szeretek síelni és bályeget gyűjteni, akkor elhiszem, hogy ez a 3 jellemző valahogy együtt ját, s mélyen megdöbbenek, hogy akad fideszes sí-kedvelő is.

Két valós példa.

Egy, Egy fideszes ismerősöm nudista volt. Nem értették, mert a nudizmus el lett könyvelve liberális dolognak.

Kettő. Egy ballib ismerősöm meg azt hangoztatta, szerinte Wass Albert jó író volt. Hát neki meg még nagyobb baja lett ezzel.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás