10 megosztás

Jóval kevesebb gáz felhasználása a cél – Kormányzati tájékoztatás

Saját magán kezdte a takarékoskodást a kormány.

25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írtunk elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón. Ez nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket.

A miniszter szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Ebből az is egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket: az energiaárak az egekbe szöktek, Oroszország extraprofitra tett szert, a megnövekedett energiaárak következménye pedig az energiaválság. Már gázellátási és gázár problémák vannak, a gázellátási problémák azonban nem érintik Magyarországot. Mivel a gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, egyértelmű cél a lakosságnak és a vállalatoknak, hogy amilyen gyorsan lehet, csökkentsék a gázfogyasztást.

Gulyás Gergely azt mondta, a lakossági szférában legnagyobb támogatási program Európában Magyarországon van. Ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram- és a gázszámlát, akkor az egy magyar háztartásnak havonta összesen 180 ezer forint lenne, ehhez képest a kettőért együtt mintegy 25 ezer forintot kell fizetni – részletezte. Ez alapján 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás, amit ma átlagfogyasztásig egy háztartásnak biztosít a kormány havonta.

Gulyás Gergely kijelentette: a távhő ára a lakossági fogyasztóknak nem változik és emellett a kormány programot indít azért, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el. Ma 130-140 ezer lakásban nincs mérőóra, a jelenlegi kapacitásokkal 30 ezer órát lehet felszerelni évente, igyekeznek ezt gyorsítani, de ez így is egy 4-5 éves program lesz – mondta.

Tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdetünk a gáz kiváltása érdekében. Az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, minden fatermékre – fajtánként eltérő – hatósági árat fognak megállapítani. Az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő. Ezt a fát azonnal, vagy ha nem, akkor a fűtési szezon kezdetéig biztosítják a társaságok – jegyezte meg.

A vállalati szektorban komoly nehézségeket látni, ezért az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak támogatási programot dolgoz ki a kormány, ez mind a gázra, mind a villanyra ki fog terjedni. Munkahelyvédelmi programra van szükség, mert a termelő szektorban, ahol az ellátási láncok egy-egy eleme rendkívül energiaigényes, fennáll az a veszély, hogy kiesnek azok a termelő cégek, amelyek nélkül az egész termelési lánc lehetetlenné válik és ez tömeges munkanélküliséget hozhatna magával. Ezt megelőzendő a kormány olyan támogatási programot dolgoz ki, amely lehetővé teszi, hogy az ellátási láncok sértetlenül – a profit csökkenésével – folytatni tudják tevékenységüket.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás