10 megosztás

Szocreál művészet

Bulgáriában a kommunizmus – ellentétben a magyar verzióval – sose szelídült meg, a legvégéig kőkemény volt, sőt még keményedett is az utolsó éveiben, erről már sokszor írtam.

De most ez művészetileg. Amikor valami középületre belül vagy kívül kellett valami dísz, mindig pártos művészet került oda. Pl. valami ilyen röhejes darab:

Volt persze rendesen megcsinált szocrealista művészet is, de a nagy többség olyan volt, mintha az alkotó parodizálná a műfajt.

Magyarországon a későkádári időszakban már nem is volt igazi szocrealizmus, helyette valamilyen “polgári” műfajt alkottak jellemzően.

A napokban kórházba mentem. Leültem várakozni, s meglátom, a lépcsőház falán friss alkotás. A volt szocrealista röhej helyén.

Ma ha valami semlegeset akarnak alkotni, absztrakt alkotás az eredmény. Ez a kor szelleme. Ez a darab nem is rossz. Örüljünk neki, mert az alternatíva, hogy büszkén gyereket kúró szivárványos progresszíveket festenek a falakra, meg más liberális jelszavakat.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás