10 megosztás

Hazánkat is védik Litvániában a Gripeneink – Kormányzati tájékoztatás

Ez a Magyar Honvédség legnehezebb kiküldetése.

Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős, a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonák a szövetség védelmén keresztül hazánk biztonságát is óvják – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Litvániában.

A kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója.

Ezért a miniszter köszönetet mondott a magyar katonáknak helytállásukért, higgadtságukért, jelezve, a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a Magyar Honvédség legnehezebb kiküldetése.

Szijjártó Péter szerint a litvániai légteret őrző magyar katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

Hangsúlyozta: “Mi azt szeretnénk, hogy béke legyen, de egyelőre a katonai helyzet nem így áll,azt látjuk, hogy a háborús helyzet egyre súlyosabb. Most a legfontosabb az, hogy a konfliktus eszkalálódását meg lehessen előzni.” “Erős ország nincsen erős honvédelem nélkül, és a hadseregen belül erős légierő nélkül. Ezért továbbra is a lehető legtöbb forrást szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy a magyar honvédség a NATO-n belül továbbra is erős és számunkra büszkeségre jogot adó hadsereg legyen” – jelentette ki.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás