10 megosztás

Elriasztani a választástól

Most a hétvégén lesz a bolgár parlamenti választás – ez a 14. alkalom a rendszerváltozás óta, amiből látható, Bulgáriában a választások zöme rendkívüli.

A bolgár példa jelzi, hogyan lehet egyenlő szabályokkal elriasztani az embereket a szavazástól.

A bolgár rendszerben ugyanis azonos lehetőséget kap minden párt az állami médiákban. Továbbá a választási részvétel követelményei olyan lazák, hogy csak az nem teljesíti, aki nem akarja teljesíteni.

Most pl. 29 – huszonkilenc – résztvevő van, ami bolgár mércével kevés, mert általában 40-50 résztvevő szokott lenni, de a 90-es években 150-200 se volt ritka. A legnagyobb rész sose hallott szervezet vagy tipikus 10-tagú fantompárt.

A 90-es évek elején humoros műsornak számítottak a választási adások, ma már csak unalmasak. Akkor még voltak egzaltált vicces figurák, kedves emlékeim: egy sündisznóhajú kövér nő, a “Bolgár Sólyom” párt elnöke, meg egy férfi, aki a fogait mutatta a kamerának “kiverték a komcsik a fogaimat!” ordítással, valamint egy Belgiumban élő szemüveges, csendes elmebetegnek tűnő alak, aki egy A3-as lapra köröket és négyzeteket rajzolt, kijelentve, hogy ez a jólét titka, de addig nem árul el részleteket, míg meg nem választják.

Ma már ebből csak egyes pártok neve maradt. Pl. indul az “Egység Nemzeti Mozgalom”, az “Egységes Néppárt” (megfigyeltem: minél többet szerepel az “egység” és “egyesült” szó egy párt nevében, annál kisebb az illető szervezet), a “Koalíció Érted, Bulgária”, s a “Jogok, Reformok, Alternatíva, Lehetőségek, Felelősség, Tolerancia és Egység Párt” (nem vicc, tényleg ez a nevük).

Valószínűleg sokan ismerik a Švejket, ahol szerepel a Törvényes Keretek Közti Mérsékelt Haladás Pártja. Miközben ez a párt tényleg létezett az I. vh. előtti Csehországban, ez volt a világ első viccpártja, s tényleg Jaroslav Hašek, a Švejk szerzője alapította.

Ezekre a bolgár pártokra jellemzően csak saját 10-20 tagjuk szavaz, s néhány haver, meg véletlenül még pár rosszullátó nyugdíjas néni, aki elnézi a szavazólapot.

Szóval aztán az állami tv-be meghívják az összeset, főműsoridőben, ahol aztán marhaságokat beszélnek. Én kifejezettem nézni szoktam minden választási műsort, de most már engem is sikerült lebeszélni erről.

Most már a komolyabb pártok eleve részt se vesznek az ingyenes választási műsorokban, nem akarják kiröhögtetni magukat ugyanis.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás